Pozor, kde kupujete vianočné darčeky

BRATISLAVA – 7. 12. 2015: Vyše 2 000 kusov falošných stavebníc LEGO a stovky kusov outletového oblečenia napodobním rôznych svetových značiek. To je úlovok bratislavských colníkov počas tohto víkendu. Predajom týchto vecí by vznikla škoda viac než 30 tisíc eur.

Necelý mesiac po rozsiahlej kontrole skladov na známej bratislavskej ulici tu počas prvej decembrovej soboty colníci Colného úradu Bratislava vykonali kontrolu zameranú na predajcu hračiek. Na sklade, ako aj v predajných priestoroch, objavili skoro 2 000 ks stavebníc označených registrovaným označením spoločnosti LEGO, kde kontrolou jednotlivých stavebníc a predložených dokladov k nim vzniklo dôvodné podozrenie, že sa nejedná o originálne výrobky registrovanej značky. Pre porušenie práva duševného vlastníctva preto tovar držiteľovi zaistili a oslovili zástupcu značky. Uvedením zaisteného tovaru na trh by oprávnenej osobe mohla vzniknúť škoda cca 10 000 eur.

Ochrana trhu pred falšovanými výrobkami je jednou z priorít colníkov nielen z dôvodu ochrany ekonomiky a obmedzenia financovania ďalšej trestnej činnosti aj z vysokých ziskov z predaja falzifikátov, ale aj ochrana zdravia. Falzifikáty majú veľmi nízku kvalitu a neznáme materiály často pri používaní poškodzujú zdravie ľudí, ktorí si ich kupujú s vierou, že ide o originál známy svojou kvalitou. U hračiek, ktoré dávame svojim deťom do rúk, je potreba ochrany ich zdravia ešte podstatnejšia.

V ten istý deň colníci navštívili aj predajcu outletového oblečenia, u ktorého v prevádzkových priestoroch našli rôzne textilné výrobky svetových módnych značiek. Tie svojím balením, vzhľadom a cenou nepresvedčili o originalite a podrobným preskúmaním niekoľkých stoviek kusov oblečenia vzniklo podozrenie, že aj v tejto predajni prichádza k porušovaniu práv duševného vlastníctva viacerých oprávnených osôb, ako napr. ARMANI, GUESS, TOMMY HILFIGER, ABERCROMBIE & FITCH, NAPAPIJRI, PAUL&SHARK, RALPH LAUREN, LACOSTE, CALVIN KLEIN, DOLCE & GABANNA, HUGO BOSS, BURBERRY, BOGNER, DIESEL, GIVENCHY, ROBERTO CAVALLI, GUCCI a MONCLER.

Colníci i tu pristúpili k zaisteniu tovaru podozrivého z porušovania práv duševného vlastníctva, kde nákupná hodnota zaisteného tovaru bola vyčíslená na cca 21 680 eur. V prípade predaja tohto textilu ako originálnych výrobkov v maloobchodnom predaji by sa škoda, ktorá by mohla vzniknúť držiteľom práva duševného vlastníctva vyšplhala na niekoľkonásobne vyššiu hodnotu. Ak sa potvrdí, že ide o falzifikáty, u tohto konkrétneho predajcu textilu nejde o prvé zistenie porušenia práv duševného vlastníctva. Po vyjadrení majiteľov práv duševného vlastníctva, že sa znova jedná o falzifikáty, môže byť tento prípad postúpený orgánom činným v trestnom konaní, kde môže byť skúmaná trestno-právna zodpovednosť jednotlivých fyzických osôb zúčastňujúcich sa na dovoze, distribúcii a predaji tovaru porušujúceho práva duševného vlastníctva.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 127 kB; nové okno]

(07. 12. 2015)