Obchodník predával naftu bez povolenia

ŽILINA – 26. 11. 2014: Nakúpiť a potom uskladniť väčšie množstvo nafty, benzínu alebo LPG je množné len po oznámení colnému úradu. Ak je tento tovar predmetom obchodu, vyžaduje sa aj povolenie. Ani jednu z povinností si nesplnil podnikateľ zo Žiliny a za porušenie každej z nich mu hrozí až 10 000 eurová pokuta.

V minulosti bolo možné nakúpiť benzín, naftu alebo LPG aj vo väčšom množstve pre vlastnú spotrebu, od marca tohto roka platia nové pravidlá. Nakúpiť takýto tovar a potom ho umiestniť do zariadenia určeného na skladovanie s objemom 15 000 litrov a viac a je podmienené zaradením do evidencie spotrebiteľov aj oznámením colnému úradu. A to ešte pred prvým uskladnením. Predaj je možný len s platným povolením.

Nové pravidlá, ktoré platia už viac ako pol roka nerešpektovala firma zo Žiliny. Colníci pri novembrovej kontrole jej účtovníctva zistili, že viackrát nakúpila naftu a uskladnila ju do nadlimitnej nádrže. Okrem toho sa nakúpené pohonné hmoty nedostali len do vlastných dopravných prostriedkov. Predané boli aj iným spotrebiteľom. Ak by mal podnikateľ povolenie na predaj, tento postup by bol v súlade so zákonom. Svojím konaním porušil predpisy hneď dvakrát.

Aby u podnikateľov nedochádzalo k neúmyselnému porušovaniu predpisov, je dôležité priebežne sledovať novely. S nejasnosťami sa môžu obrátiť na správcov spotrebnej dane, ktorými sú colné úrady. Pomôcť im môžu aj aktuálne informácie na webovom portáli finančnej správy www.financnasprava.sk.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 136 kB]

(27. 11. 2014)