Neohlásenú hotovosť za viac ako 1,5 mil. EUR zaistili od začiatku roka colníci na Letisku Praha

Praha – 26.01.2023: Počas prvých troch týždňov zistili príslušníci Colnej správy ČR na medzinárodnom Letisku Václava Havla v Prahe takmer tri desiatky prípadov neohláseného cezhraničného prevozu finančnej hotovosti. Súhrnne tak zaistili rôzne platobné meny (prevažne české koruny, americké doláre, eurá, vietnamské dongy) v prepočte za 1 534 819 EUR.

Počas prvých troch týždňov zistili príslušníci Colnej správy ČR na medzinárodnom Letisku Václava Havla v Prahe takmer tri desiatky prípadov neohláseného cezhraničného prevozu finančnej hotovosti. Súhrnne tak zaistili rôzne platobné meny (prevažne české koruny, americké doláre, eurá, vietnamské dongy) v prepočte za 1 534 819 eur.

Pri zvýšenom dozore využili českí colníci výpomoc psovodky slovenskej finančnej správy , ktorá so svojim psom počas dvoch týždňov odhalila jedenásť prípadov nelegálneho prevozu finančnej hotovosti. Spolupráca vyplynula z minuloročného workshopu, ktorý organizovala Colná správa ČR vo svojom výcvikovom zariadení a ktorého sa zúčastnili kynológovia z jedenástich, prevažne, európskych krajín.

Odhaľovanie neohláseného cezhraničného prevozu finančnej hotovosti (CASH CONTROLS) je jednou z hlavných priorít Colnej správy Českej republiky pre tento rok. Vychádza to z nestabilnej medzinárodnej situácie. „Dôvodov je niekoľko, situácia na Ukrajine, migrácia alebo medzinárodný terorizmus. Je vidieť, že prevoz peňažnej hotovosti ide do závratných čiastok a na to sú samozrejme nadviazané ďalšie formy prania špinavých peňazí, ako napríklad v oblasti hazardných hier,“ uviedol riaditeľ odboru dohľadu plk. Peter Müller.

Nutnosť medzinárodnej spolupráce zdôraznil pri stretnutí vedenia generálny riaditeľ Colnej správy ČR brig. gén. Marek Šimandl: „Spolupráca bola poslednou dobou realizovaná z našej strany tým, že sme slovenskej finančnej správe zapožičali mobilný röntgen, ktorý mesiac slúžil na hranici medzi Slovenskom a Ukrajinou. Máme dohovor, že v budúcnosti podobnú záležitosť zopakujeme. Rovnako tak v prípade potreby budeme rokovať o spolupráci aj v ďalších oblastiach, pretože zvlášť v dnešnej dobe, ktorá je bezpečnostne veľmi citlivá, je táto spolupráca veľmi nutná.“

Prezident finančnej správy  Jiří Žežulka dodal: „Som veľmi rád, že česká colná správa a slovenská finančná správa spolupracujú skutočne ako dve sesterské organizácie. Budúca spolupráca pre nás aktuálne vyplýva z ukrajinského konfliktu, pretože slovenská finančná správa nemá a nikdy nemala kapacity na to, aby zvládala pohyb tovaru a ľudí v takej frekvencii, ako v súčasnosti.“

Colná správa ČR vykonáva dozor v oblasti cezhraničného prevozu hotovosti, a to podľa zákona o niektorých opatreniach proti legalizácii výnosov z trestnej činnosti a financovaniu terorizmu. Cestujúci prevážajúci cez hranice EÚ hotovosť vyššiu ako 10 000 EUR majú voči colným orgánom ohlasovaciu povinnosť. Za jej nesplnenie možno uložiť pokutu do 10 000 Kč na mieste a v správnom konaní až do 10 000 000 Kč.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 130 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

(26. 01. 2023)