Preverili sme reštaurácie v bratislavskom Starom meste

BRATISLAVA – 22. 8. 2013: Viac ako polovica reštaurácií a pubov v bratislavskom Starom meste nedodržiava zákon o elektronickej registračnej pokladni. Včera kontrolóri finančnej správy preverili 33 podnikov – chyby našli v 18 prevádzkach.

Kontrolná akcia v Bratislave bola 21. augusta 2013 (streda) popoludní. Zamerala sa na reštaurácie či prevádzky rýchleho občerstvenia. Cieľom kontrol bolo zistiť, či prevádzky riadne evidujú prijaté platby od zákazníkov do elektronických registračných pokladní a či im následne vydajú pokladničný doklad.

Na kontrolnej akcii sa zúčastnilo 66 zamestnancov z colného a daňového úradu v Bratislave, ktorí vykonali 33 kontrolných nákupov. Porušenie zákona o elektronických registračných pokladniach zistili v 18 prípadoch (cca 54%) v niektorých prípadoch aj viacnásobné.

Najčastejším porušením zákona o ERP:

• nezaevidovanie prijatej tržby v pokladni,
  • podnikateľ tržbu zaevidoval, ale nevydal doklad z pokladne,
  • podnikateľ vydal pokladničný doklad, ktorý nespĺňal náležitosti zákona, teda falošný bloček.

Okrem porušení vyššie uvedené zákona kontrolóri zistili aj porušenie pri predaji alkoholu. niekoľko prevádzok nemalo povolenie na predaj alkoholu vôbec, či nemali v poriadku evidenciu predaja tvrdého alkoholu.

(22. 08. 2013)