Do štátnej kasy firmy odviedli 771 miliónov eur

ŽILINA – 16.01.2024: V Žilinskom kraji sa minulý rok oproti predchádzajúcemu zvýšili obchodné aktivity firiem s pohonnými hmotami a elektrickou energiou. Poklesli však v liehovarníckom priemysle. Na spotrebných daniach, cle aj DPH pri dovoze odviedli podnikatelia do štátnej kasy takmer 771 miliónov eur.

Žilinský colný úrad vyčíslil výsledky z príjmov na DPH pri dovoze tovaru z tretích štátov, spotrebných daniach a cle za uplynulý rok. Týkali sa podnikateľov zo Žilinského kraja, ktorí tu pôsobia najmä v automobilovom, liehovarníckom, tabakovom, strojárskom a elektronickom priemysle. Do štátnej pokladnice odviedli takmer 771 miliónov eur, čo je o 4% viac ako v predchádzajúcom roku.

Najviac peňazí pritieklo do rozpočtu z firiem zameraných na výrobu a obchod súvisiaci s automobilmi. Spolu s platcami z ostatných odvetví sa suma odvedeného cla vyšplhala na 5,4 milióna eur a DPH pri dovoze na 658 miliónov eur.

Obchodovanie s tovarom podliehajúcim spotrebným daniam zabezpečilo do štátnej pokladnice príjem vo výške viac ako 107 miliónov eur. Na tomto čísle sa najvýraznejšie podieľali liehovarnícke firmy, aj keď odviedli nižšiu čiastku ako v predchádzajúcom roku. Viac sa darilo obchodníkom s pohonnými látkami aj podnikom zameraným na energetiku. Útlm zaznamenal trh s uhlím a zemným plynom, u ktorého klesli odvody až o 64%.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 127 kB; nové okno]

Informácia: K tlačovej správe prislúcha tiež zvuková nahrávka [.mp3; 282 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(16. 01. 2024)