Úspešný zásah KÚFS v Partizánskom a vo Vrábľoch

BRATISLAVA – 09.12.2021: Vyše 13 ton tabakovej suroviny, 29 miliónov kusov nelegálnych cigariet a tri zadržané osoby. Taký je výsledok najnovšej akcie Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) v Partizánskom a vo Vrábľoch, v rámci ktorej sa podarilo odhaliť ďalšiu nelegálnu výrobňu cigariet. Predbežne vyčíslený únik na spotrebnej dani z tabaku a tabakových výrobkov sa vyšplhal na vyše 4,6 milióna eur.

Kriminalisti finančnej správy majú za sebou ďalšiu úspešnú akciu. Na základe dôslednej dvojmesačnej operatívno-pátracej činnosti vykonali koncom novembra prehliadky v dvoch priemyselných objektoch, a to v Partizánskom a vo Vrábľoch. Odhalili nelegálnu výrobňu cigariet a sklad s mimoriadnym obsahom.

Celkovo sa ozbrojeným príslušníkom finančnej správy totiž podarilo zaistiť takmer 29 miliónov kusov cigariet bez označenia platnou kontrolnou známkou, tabakovú surovinu v množstve 13,2 tony, technologické zariadenie na výrobu cigariet, baliace zariadenie, rezačku, sušičku ako aj komponenty na výrobu cigariet. Predbežne vyčíslený únik na spotrebnej dani z tabakových výrobkov bol vyčíslený na 4,6 milióna eur.

Priamo pri prevoze nelegálneho tovaru boli zadržaní aj traja páchatelia poľskej národnosti. Podozriví sú zo spáchania zločinu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach v súbehu s prečinom nepovolenej výroby liehu, tabaku a tabakových výrobkov formou spolupáchateľstva za čom im v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov.  V prípade ďalej koná vyšetrovateľ finančnej správy.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

(09. 12. 2021)