Zamestnanci Colného úradu Žilina likvidovali 31 ton nelegálneho tabaku a cigariet

ŽILINA – 26. 05. 2017: Zamestnanci Colného úradu Žilina likvidovali takmer 31 ton zaisteného tabaku a cigariet pochádzajúcich z nelegálnych zdrojov. Pre obrovské množstvo tovaru sa likvidácia uskutočnila na 4 - krát.

V priebehu mesiacov apríl a máj tohto roku nechali pracovníci Colného úradu Žilina spáliť celkovo 30 870 kg nelegálneho tabaku a tabakových výrobkov. Tovar pochádzal z viacerých záchytov, ktoré sa ťahajú aj niekoľko rokov dozadu.

Jeden z najväčších sa udial v roku 2014 na Orave, kde hliadka sledovala podozrivé nákladné vozidlo. Vodič poľskej národnosti mal vtedy tabak a tabakové výrobky prepraviť z Budapešti do Lotyšska. Povedal, že vezie mletú kôru z dreva. V skutočnosti išlo o 15,5 tony rezaného tabaku bez nadobúdacích dokladov.

Aj ďalších 12 ton bolo zabezpečených v oravskom regióne, tentokrát v skladových priestoroch používaných obchodníkom na uskladnenie cukru. Okrem cukru sa však v areáli nachádzal aj tabak, ktorý patril inej osobe. Jej splnomocnenec na väčšinu otázok položených colníkmi nevedel odpovedať, nedisponoval potrebnými dokladmi a ani ich v určenej lehote nedoložil.

V 10 vreciach zakrytých dekou prevážal v batožinovom priestore osobného vozidla medzi obcou Hladovka a Vitanová nadrobno narezanú tabakovú surovinu ďalší Poliak. Za finančnú odmenu mal prepraviť „drevenú kôru“, ale ani on pri kontrole nepreukázal spôsob a pôvod nadobudnutia tovaru.

Medzi zlikvidovaným tovarom bolo aj 72 000 ks cigariet označených falzifikátom kontrolnej známky a niekoľko stoviek kíl tabaku, ktoré boli zaistené pri dvoch domových prehliadkach na Liptove.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Poslaním FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní, ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac ako 2,5 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 127 kB; nové okno]

(26. 05. 2017)