Rozložili pašerácku skupinu

BRATISLAVA – 10. 07. 2017: Medzinárodné kontakty sú v boji proti podvodom nenahraditeľné. Presvedčili sa o tom aj chorvátski colníci, ktorým sa aj vďaka informáciám od našich colníkov podarilo zadržať takmer 30 ton nelegálnych tabakových listov.

Kamión naložený surovinou na výrobu cigariet – sušenými tabakovými listami, prechádzal cez územie Slovenska. Colníci na východe vodičov aj náklad skontrolovali a nakoľko všetko vyzeralo v poriadku, pustili ďalej. Obratom však kontaktovali aj colníkov v Chorvátsku, ktorým nahlásili detaily o firme, ktorá si tabakové listy objednala.

Neskôr sa zistilo, že doklady aj pečiatky na nich boli falošné a celá preprava je nelegálna. Naši colníci obratom kontaktovali aj partnerov v Maďarsku a Slovinsku. Akcia dostala názov „Drava“ a počas uplynulých dní bola úspešne ukončená.

Chorvátski colníci zadržali 28,86 tony nelegálnych sušených tabakových listov a organizovanú skupinu siedmych páchateľov. Únik na daniach vyčíslili na viac ako 17 mil. kún, čo je takmer 2,5 milióna eur.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 198 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Poslaním FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac ako 2,66 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(10. 07. 2017)