Riaditeľ KÚFS podáva trestné oznámenie

BRATISLAVA, 19.10.2018: Riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó podáva trestné oznámenie v súvislosti s klamstvami, ktoré odzneli na tlačovej konferencii politickej strany Sloboda a Solidarita na tému investičného zlata a práce Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS).

„Klamstvá, ktoré zazneli na tlačovej konferencii strany Sloboda a Solidarita, vnímam ako účelový a ničím nepodložený útok na moju osobu. Pripisovať mi zodpovednosť za niečo, čo sa dialo v období 2013 – 2014 (medializované obvinenia spojené so správou OLAF a dovozom tovaru z Číny) a najnovšie už aj za prípady z roku 2012 (nepravdivé informácie ohľadom nadmerných odpočtov pre obchodníkov obchodujúcich s investičným zlatom) je absolútne scestné a už na prvý pohľad politicky účelové.

Podávam preto nielen na pána poslanca Rajtára, ale aj na pána Cvika trestné oznámenie pre trestný čin krivého obvinenia a obrátim sa aj na súd vo veci ochrany osobnosti. Vyfabulované tvrdenia, ktoré sa absolútne nezakladajú na pravde, mi nedávajú inú možnosť, ako sa brániť súdnou cestou.

Spochybňovanie mojej práce a práce všetkých príslušníkov Kriminálneho úradu finančnej správy považujem za snahu spochybniť reálne výsledky práce KÚFS.

Výsledky činnosti KÚFS sú obsiahnuté v každoročne vydávaných výročných správach, ktoré sú verejne dostupné na portáli finančnej správy. To by pán Cvik, ako bývalý zamestnanec Colného riaditeľstva SR, mohol vedieť. Pán Cvik navyše na finančnej správe nepracuje od roku 2007. Ocenil by som preto, keby sa nevyjadroval k fungovaniu finančnej správy v súčasnosti, nakoľko už viac ako 10 rokov nie je zamestnancom finančnej správy a preto nemá odkiaľ disponovať informáciami o jej vnútorných procesoch a už vôbec nie o práci a fungovaní Kriminálneho úradu finančnej správy.

Prezentované informácie sa nezakladajú na pravdivých skutočnostiach. Kriminálny úrad finančnej správy disponuje dôkazmi, ktoré jednoznačne potvrdzujú, že ide o klamstvo. Som pripravený o nich v prípade potreby informovať členov parlamentného výboru pre financie a rozpočet,“ uviedol riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 127 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(19. 10. 2018)