Na Orave sme našli utečenca zo Sudánu

ŽILINA – 30.09.2020: Príslušníci finančnej správy zo Stanice colného úradu Trstená našli pri hraničnom priechode na Orave osobu bez dokladov totožnosti. Má ísť o 29 - ročného muža zo severnej časti Sudánu.

V čase, keď na hraničnom priechode Trstená – Chyžné vykonávali colníci kontroly vozidiel, pristavila sa pri nich osoba, ktorá im oznámila, že v blízkom okolí sa bezcieľne pohybuje muž. Hliadka sa presunula k neďalekej čerpacej stanici, aby preverila túto informáciu. Práve tam sa mal dotyčný muž nachádzať.

Príslušníci finančnej správy ho na mieste aj našli a vyzvali, aby preukázal svoju totožnosť. Povedal, že žiadne doklady nemá, pochádza zo Sudánu a má 29 rokov, pričom s nimi komunikoval po anglicky. Bol vyčerpaný, triasol sa od zimy a navyše ho bolela ruka.

Príslušníci finančnej správy udalosť nahlásili operačnému stredisku Policajného zboru v Žiline. Kým sa hliadka PZ dostavila na miesto, poskytli osobe oblečenie a občerstvenie.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 125 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(30. 09. 2020)