Už len tri dni na podanie daňového priznania

BRATISLAVA – 29.03.2021: Na podanie daňového priznania k dani z príjmu za minulý rok zostávajú už len posledné tri dni. Túto povinnosť si zatiaľ splnilo 547.083 daňovníkov z celkového počtu približne 1,2 milióna daňových priznaní. Ak klienti nemôžu podať daňové priznanie pre pandémiu koronavírusu, stále môžu finančnej správe oznámiť predĺženie lehoty na podanie daňového priznania.

Lehota na splnenie si daňových povinností za minulý rok sa kráti, vyprší 31. marca tohto roka. Zatiaľ si túto povinnosť nesplnila ani polovica daňovníkov. Finančná správa ročne prijme 1,2 milióna daňových priznaní, zatiaľ daňové priznanie podalo 547.083 daňovníkov, pričom 51 % tak urobilo elektronickým spôsobom. Väčšina daňovníkov si tak svoje povinnosti necháva na poslednú chvíľu alebo oznámili finančnej správe odklad svojich povinností.

Ak daňovník nestíha alebo nemôže podať daňové priznanie pre pandémiu nového koronavírusu, môže finančnej správe oznámiť predĺženie lehoty tiež do 31.3.2021. „Papierovo“ komunikujúci klienti finančnej správy si môžu predĺžiť lehotu zjednodušeným spôsobom, a to zaslaním oznámenia na podnety@financnasprava.sk. Finančná správa tieto emaily eviduje a akceptuje takto zaslané oznámenia. Daňový subjekt, ktorý má povinnosť komunikovať s finančnou správou elektronicky, podáva takéto oznámenie naďalej jednoduchým spôsobom cez všeobecné podanie na portáli finančnej správy.

V prípade, že klienti chcú doručiť daňové priznanie osobne, môžu tak urobiť aj návštevou daňového úradu, avšak za dodržania epidemických opatrení, vrátane preukázania sa negatívnym testom na ochorenie Covid-19. Daňové úrady sú pre klientov dostupnejšie, od dnes platia predĺžené úradné hodiny do 17.00 hod., v stredu 31. marca budú úrady k dispozícii až do 18.hodiny. Pomoc môžu daňovníci získať aj na call centre finančnej správ, ktoré bude posledné dva marcové dni fungovať nonstop.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

(29. 03. 2021)