Fľaše vaječného likéru predávali „načierno“

BRATISLAVA – 07.02.2024: V cukrárenskej prevádzke našli príslušníci finančnej správy Colného úradu (CÚ) Bratislava 746 fliaš vaječného koňaku, ktoré neboli označené kontrolnou známkou. Prevádzkovateľ výrobne nemal ani zákonné povolenie na predaj spotrebiteľského balenia liehu (SBL).

Hliadka príslušníkov CÚ Bratislava preverila v januári podnet na predaj alkoholu v cukrárenskej prevádzke bez náležitého označenia kontrolnou známkou. V rámci miestneho zisťovania colníci urobili kontrolný nákup, zaplatili 25 eur za 0,75 l fľašu s označením Domáci vaječňák čokoláda.

Následná kontrola prevádzkových a skladových priestorov ukázala, že v obchode sa v regáloch nachádzajú fľaše, ktoré neboli označené kontrolnou známkou. Išlo o 475 kusov SBL s označením Domáci vaječňák tahitská vanilka (0,75 l s objemovou koncentráciou liehu 8%) a 271 kusov SBL s označením Domáci vaječňák čokoláda 0,75 l.

Daňový subjekt nebol evidovaný ako držiteľ povolenia na predaj SBL v daňovom voľnom obehu podľa zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov. Právnická osoba nevedela preukázať pôvod a spôsob nadobudnutia spotrebiteľských balení liehu, nakoľko fľaše vaječného likéru vyrábala vo svojom prevádzke. Príslušníci CÚ Bratislava alkohol zabezpečili.

Finančná správa si dovoľuje upozorniť prevádzkovateľov gastronomických či reštauračných zariadení, že predaj alkoholu bez kontrolnej známky je porušením zákona. Výroba a spracovanie alkoholu musí byť pod kontrolou kompetentných orgánov. Konzumácia nelegálne vyrobeného alkoholu môže mať aj negatívny dopad na zdravie spotrebiteľa.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 126 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(07. 02. 2024)