Vasko odhalil podozrivý obsah v batohu a obale z liekov

ŽILINA – 21.01.2022: Služobný pes Vasko zo žilinského colného úradu zaňuchal v batohu aj v obale z liekov drogy. Stalo sa tak pri kontrole dopravného prostriedku na Kysuciach. Predtým tam príslušníci finančnej správy stopli muža, ktorý jazdil na vyradenom vozidle a mal zákaz sedieť za volantom.

Príslušníci finančnej správy zazreli vo vozidle, ktoré zastavili na Kysuciach kvôli kontrole, plynovú pištoľ a nôž. S cieľom presvedčiť sa, či osoby z auta nie sú ozbrojené, vyzvali vodiča a jeho spolujazdca na vyloženie všetkých vecí z vreciek na kapotu. Jeden z mužov položil na auto plastový obal z liekov. Potom hliadka zapojila do prehliadky vnútorných priestorov služobného psa. Vasko zareagoval na batoh položený v batožinovom priestore a podozrivý tovar zacítil aj v obale z liekov. Osoby vo veku 30 a 39 rokov sa priznali, že tam majú marihuanu.

Ďalšie vozidlo, ktoré zastavili príslušníci finančnej správy v rovnakom regióne, prichádzalo z Českej republiky. Vodič nemal so sebou občiansky ani vodičský preukaz a dokladom sa nevedela preukázať ani jeho spolujazdkyňa. Identifikovala ich až privolaná hliadka PZ SR. Vodič z Čadce mal platný zákaz činnosti viesť motorové vozidlo a na dopravnom prostriedku evidenčné číslo, ktoré mu nepatrilo. Vozidlo už bolo vyradené z evidencie. Muž so ženou pri komunikácii javili známky po použití omamných a psychotropných látok.

Oba prípady si prevzali orgány činné v trestnom konaní.

Dokument:

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(21. 01. 2022)