Ďalší „voňavý“ náklad

BRATISLAVA – 19.01.2018: Falošné parfumy za viac ako 70 tisíc eur zadržali bratislavskí colníci. Našli ich vo vozidle smerujúcom z Maďarska, ktorého posádku tvorili traja muži z Moldavska. Tí slovenským colníkom tvrdili, že cestujú za obchodom do Poľska. Zabudli však spomenúť, že prevážajú aj takmer 75 litrov „fejkových“ parfumov.

Traja muži moldavskej národnosti vstupujúci v uplynulých dňoch na územie Slovenska v osobnom motorovom vozidle z Maďarska pri cestnej kontrole bratislavským colníkom tvrdili, že cestujú za obchodom do Poľska. Čo však už „zabudli“ spomenúť bolo, že vo vozidle majú naložený aj obchodný artikel, na ktorom chceli dobre zarobiť – a to spolu skoro 75 litrov „kvalitných“ parfumov, jednotlivo balených a neoprávnene označených viacerými chránenými značkami svetoznámych výrobcov. Umiestnením tovaru na trh by majiteľom originálnych značiek vznikla škoda viac ako 70 tisíc eur.

Pri kontrole nákladu, ktorý vypĺňal celé vnútro osobného motorového vozidla typu combi (okrem troch sedačiek, kde sedeli cestujúci muži), colníci nadobudli podozrenie, že ide o vzhľadovo kvalitne vyrobené napodobeniny parfumov. Podľa nich pochádzali z rovnakého zdroja ako podobná zásielka zadržaná bratislavskými colníkmi začiatkom decembra minulého roku v dodávkovom vozidle holandskej imatrikulácie. Vtedy našli 7 tisíc kusov falzifikátov parfumov svetoznámych značiek v hodnote viac ako 370 tisíc eur.

„Voňavý“ náklad moldavským „obchodníkom“ colníci zadržali a ihneď v spolupráci so zástupcami oprávnených osôb začali preverovať jednotlivé balenia parfumov. Podozrenie sa potvrdilo. Prepravcom tovaru hrozí pokuta vo výške niekoľko desiatok tisíc eur, ako aj prípadné trestné stíhanie vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu porušovanie práv k ochrannej známke, označeniu pôvodu výrobku a obchodnému menu. Aj v závislosti od výšky spôsobenej škody môžu páchatelia dostať trest odňatia slobody až do 8 rokov.

Tovar bude zlikvidovaný na náklady držiteľov práv duševného vlastníctva. V prípade sa uskutočňuje ďalšie preverovanie.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 125 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Poslaním FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac ako 2,5 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(19. 01. 2018)