Výsledky razie v najväčšej výrobni nelegálnych cigariet v strednej Európe

BRATISLAVA, 16.10.2019: Takmer 13 mil. kusov cigariet,  22 ton tabaku, tri kompletné linky na výrobu  a balenie cigariet, ďalšie príslušenstvo a 45 väzobne stíhaných cudzincov. To sú výsledky práce príslušníkov finančnej správy z Kriminálneho úradu finančnej správy z minulotýždňovej akcie, pri ktorej zasahovali na viacerých miestach na Slovensku. Išlo o prípad najväčšej odhalenej nelegálnej výrobne cigariet v strednej Európe.

Kľúčovým výsledkom minulotýždňovej obrovskej razie príslušníkov finančnej správy z Kriminálneho úradu finančnej správy je zaistenie nelegálnej výrobne neoznačených tabakových výrobkov. Vo Veľkých Kostoľanoch zaistili tri kompletné výrobné linky a baliace linky na cigarety a linku na spracovanie surových tabakových listov. Pri akcii zaistili aj 21 719 kg tabaku a tabakovej suroviny a 12 648 870 ks cigariet bez označenia slovenskou kontrolnou známkou. V sklade v bratislavských Vajnoroch zase našli 322 paliet rôznych komponentov na výrobu cigariet (filtre, krabičky, lepidlá, pásky a pod.). Škodu voči štátnemu rozpočtu iba na spotrebnej dani z tabakových výrobkov vyčíslili kriminalisti z KÚFS na cca 2,5 mil. eur. Pri akcii zadržali aj desiatky cudzincov, tí sú teraz stíhaní väzobne.

Vedenie finančnej správy chce v tejto súvislosti vyzdvihnúť veľmi korektnú spoluprácu s dozorujúcim prokurátorom, rovnako ako s Okresným súdom v Trnave. Len vďaka intenzívnej vzájomnej spolupráci sa podarilo docieliť, že všetky osoby, voči ktorým vyšetrovateľ Kriminálneho úradu finančnej správy vzniesol obvinenie, sú stíhané väzobne. Občania z Moldavska, Ukrajiny a Rumunska sú obvinení zo zločinu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru (podľa § 279 ods. 1, ods. 3 písm. a) Trestného zákona). Hrozí im trest odňatia slobody vo výške tri až osem rokov.

Zástupcovia finančnej správy ešte minulý týždeň informovali o razii v doteraz najväčšej výrobni nelegálnych cigariet v strednej Európe. Vzhľadom na rozsah zaisteného materiálu, rovnako ako počet na mieste zadržaných cudzincov, si prípad vyžiadal nasadenie viac ako stovky príslušníkov finančnej správy z Kriminálneho úradu finančnej správy, rovnako ako z Colných úradov Trnava, Bratislava a Nitra. Nadväzujúce procesné úkony vykonávali takmer týždeň. Za tento krátky čas zvládli vypočuť všetkých zadržaných, vzniesli obvinenia, s ktorými sa stotožnil aj súd, vyčíslili škody voči štátnemu rozpočtu a zadokumentovali všetok zaistený materiál.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 295 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

(16. 10. 2019)