Nelegálne cigarety v igelitke

PREŠOV – 22.07.2021: Príslušníci finančnej správy z Colného úradu Prešov zadržali v uplynulých dňoch v obci Hencovce (okres Vranov nad Topľou) vodiča, ktorý prevážal v osobnom motorovom vozidle 3 000 kusov nelegálnych cigariet. Za ich distribúciu mu hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky.

Čierne osobné motorové vozidlo neuniklo v nedeľu 18. júla popoludní pozornosti hliadky príslušníkov finančnej správy stanice Colného úradu Prešov. Pri kontrole auta v obci Hencovce odhalili u vodiča Antona D. (53) igelitovú tašku s nelegálnym tovarom, ktorá sa nachádzala na prednom sedadle spolujazdca. Colníci v nej našli 3 000 kusov nelegálnych cigariet značky Marlboro, ktoré neboli označené kontrolnou známkou.

Vzhľadom na podozrenie z daňového úniku a zo spáchania trestného činu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označovanie tovaru odovzdali  príslušníci finančnej správy prípad vyšetrovateľovi Kriminálneho úradu finančnej správy pre účely vykonania nevyhnutných procesných úkonov v trestnom konaní.

Muž bol zadržaný a umiestnený do cely policajného zaistenia pre trestný čin porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru podľa § 279 ods. 1 Trestného zákona. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky. Prípad bol riešený v tzv. superrýchlom konaní.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 127 kB; nové okno]

Informácia: K tlačovej správe prislúcha tiež fotogaléria

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk .

(22. 07. 2021)