Kto má možnosť podať daňové priznanie bez oznámenia až do konca mája?

BRATISLAVA, 13.03.2020: Prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová a minister financií SR Ladislav Kamenický informovali o možnosti v niektorých prípadoch podať „papierové“ daňové priznanie k dani z príjmu a zaplatiť daň bez podaného oznámenia odkladu až do konca mája. Koho sa toto opatrenie týka?

Ako informovala prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová: „Finančná správa za ostatné obdobie prijala celý rad opatrení, aby chránila nielen našich klientov, ale aj našich zamestnancov pred šírením koronavírusu. Uvedomujeme si, že sa nachádzame vo veľmi exponovanom období, preto chceme plnenie povinností našich klientov v týchto časoch čo najviac uľahčiť. Chceme ešte viac uľahčiť podávanie daňových priznaní k dani z príjmu tým subjektom, ktoré nie sú s nami povinné komunikovať elektronicky. Vyjdeme im v ústrety aj tak, že ak podajú daňové priznanie a zaplatia daň do konca mája (do 31.5.), budeme naň prihliadať ako na podanie spravené v lehote a v lehote aj zaplatené. Nemusia nám tento „odklad“ nijako oznamovať.“

Finančná správa upozorňuje, že opatrenie sa týka len tých, ktorí s finančnou správou nie sú povinní komunikovať elektronicky. Netýka sa to teda platiteľov DPH, právnických osôb zapísaných v obchodnom registri a fyzických osôb podnikateľov. Tí komunikujú s finančnou správou elektronicky a majú tak iné možnosti komunikácie ako osobný kontakt. Daňovníci majú navyše zákonnú možnosť si podanie daňového priznania odložiť.

Koho sa teda termín 31.05.2020 týka?

V prípade fyzických osôb ide o osoby - nepodnikateľov, ak:

• majú len príjmy zo závislej činnosti a z rôznych dôvodov si podávajú daňové priznanie typu A a zároveň nie sú podnikateľmi, ktorí sú registrovaní na daňovom úrade;
  • dosahujú príjmy z prenájmu nehnuteľnosti, z predaja nehnuteľnosti, nepeňažné výhry, príjmy z predaja cenných papierov, z prevodu obchodného podielu, príjmy z kapitálového majetku (napríklad príjmy z vrátenia podielových listov, výnosy z dlhopisov, úroky z poskytnutých pôžičiek), a zároveň nie sú podnikateľmi, ktorí sú registrovaní na daňovom úrade;
  • dosahujú príjmy z vytvorenia diela podľa autorského zákona (umelci), príjmy z použitia diela a umeleckého výkonu podľa autorského zákona;
  • dosahujú príjmy z osobnej asistencie;
  • dosahujú  príjmy z činnosti výkonných športovcov podľa zákona o športe;
  • dosahujú príjmy z činnosti znalcov a tlmočníkov za činnosť podľa zákona o znalcoch, tlmočníkoch a prekladateľoch.

V prípade právnických osôb ide o:

• právnické osoby, ktoré nie sú zapísané v obchodnom registri, za predpokladu, že nie sú platiteľmi DPH;
  • daňovníkov, ktorí nie sú založení alebo zriadení na podnikanie (tí sú uvedení v § 12 ods. 3 zákona o dani z príjmov, napr. občianske združenia, nadácie, záujmové združenia právnických osôb a iné);
  • pozemkové spoločenstvá;
  • zahraničné osoby, ak nie sú platiteľmi DPH u nás a nie sú zapísané v našom obchodnom registri.

Ďalšie praktické informácie k téme sú dostupné na portáli finančnej správy. [nové okno]

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 317 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

(13. 03. 2020)