Dve percentá z daní darovalo už o stotisíc daňovníkov viac ako minulý rok

BRATISLAVA – 16.11.2017: Občianske združenia, neziskové organizácie či nadácie získali zo zaplatenej dane právnických a fyzických osôb tento rok už takmer 64 miliónov eur. Podporiť činnosť týchto subjektov sa zatiaľ rozhodlo takmer 840 000 daňovníkov. Vyplýva to z aktuálneho stavu spracovania asignácie dane.

Poukázať dve percentá* z podielu zaplatenej dane z príjmov na osobitné účely využívajú daňovníci aj tento rok. Tisícky neziskových organizácií, občianskych združení a nadácií má už na svojich účtoch 63,6 milióna eur. Vyplýva to z 836 241 spracovaných vyhlásení, ktoré za tento rok doteraz spracovala finančná správa. Ide o peniaze, ktoré sa prijímateľom z neziskového sektora rozhodli poukázať občania – buď zamestnanci v podaných vyhláseniach za rok 2016, alebo daňovníci v daňových priznaniach podaných k dani z príjmov za rok 2016.

Suma sa do konca roka môže ešte zvýšiť.  Do konca roka totiž finančná správa ešte očakáva podania daňových priznaní k dani z príjmov právnických osôb od tých daňových subjektov, ktoré majú účtovné obdobie hospodársky rok. Už teraz však ide až o 2 milióny vyššiu sumu ako za celý minulý rok.

Zdroje pre neziskový sektor z podielu z dane z príjmov každoročne rastú práve vďaka zvyšujúcemu sa počtu daňovníkov, ktorí chcú svoje 2 % z dane z príjmov darovať. V roku 2016 využilo právo použiť určitú časť zaplatenej dane z príjmov na osobitné účely 740 199 daňovníkov, tento rok ich je zatiaľ o takmer 100 000 viac.

Kompletné vyhodnotenie zverejní finančná správa do konca januára 2018. Počas januára zároveň zašle finančná správa neziskovým organizáciám, ktoré dostali peniaze od daňovníkov, oznam o darcoch v prípade, ak daňovník v podanom vyhlásení vyznačil svoj súhlas so zaslaním týchto údajov prijímateľovi. Súhlas daňovníka umožňuje finančnej správe oznámiť jeho základné údaje bez výšky darovanej sumy. Oznámenie bude obsahovať meno a priezvisko (pri FO), resp. obchodné meno alebo názov (pri PO), trvalý pobyt, resp. sídlo a právnu formu v prípade PO.

Na portáli finančnej správy je zverejnený prehľad prijímateľov podielu zaplatenej dane za jednotlivé roky[nové okno]

* Firmy môžu venovať 1% alebo 2% zo zaplatených daní (2% v prípade, ak 0,5 % zaplatenej dane darovali určeným daňovníkom v súlade so zákonom o dani z príjmov). Občania, ktorí podávajú vyhlásenie a daňovníci, ktorí podávajú daňové priznanie typu A alebo typu B môžu darovať 2% alebo 3% (3% v prípade, ak za predchádzajúci rok odpracovali minimálne 40 hodín dobrovoľníckej práce).

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 208 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 2,66 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

(16. 11. 2017)