Zavádzame do praxe hodnotenie firiem

BRATISLAVA, 30.11.2018: Finančná správa zavádza do praxe Index daňovej spoľahlivosti. Už od budúceho týždňa začne rozposielať daňovým subjektom oznámenia o pridelení benefitov. Takéto oznámenia finančná správa zašle v zmysle zákona iba svojim klientom, ktorí splnili kritériá a stali sa spoľahlivými daňovými subjektami. Index daňovej spoľahlivosti je najnovším proklientskym projektom finančnej správy. Ide o ďalší nástroj na posilnenie dobrovoľného plnenia daňových povinností.

Index daňovej spoľahlivosti sa týka všetkých daňových subjektov registrovaných pre daň z príjmov, ktoré majú príjmy z podnikania. Teda právnických osôb s príjmami z podnikania a fyzických osôb, ktoré majú príjmy z podnikania alebo inej samostatne zárobkovej činnosti.

„Ide o projekt, ktorým chceme motivovať firmy k dobrovoľnému plneniu daňových povinností. Benefity, ktoré budeme poskytovať spoľahlivým subjektom s najlepším hodnotením, by mali byť motiváciou aj pre ostatných klientov. V prípade, ak daňový subjekt počas roka prestane spĺňať kritériá spoľahlivého daňového subjektu, stratu benefitov mu oznámime do 30 dní. Raz za rok opätovne prejdú hodnotením všetky subjekty a ich rating sa môže zmeniť,“ vysvetlila fungovanie projektu prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová.

Pri hodnotení klientov zohľadňovala finančná správa viaceré kritériá z oblastí plnenia zákonných povinností, dodržiavania daňových a colných predpisov, podávaných daňových priznaní, dodržiavania zákona o ERP či dodržiavania platobnej disciplíny daní a cla. Subjekty, ktoré kritériá splnili, dostali najvyššie hodnotenie. Finančná správa im začiatkom decembra preto začne posielať „Oznámenie o osobitných daňových režimoch“ (benefitoch).

Spoľahlivým daňovým subjektom prináležia viaceré benefity. Napríklad skrátené lehoty pri vydávaní potvrdení, uprednostňovanie miestneho zisťovania pred daňovou kontrolou, vyhovenie žiadostiam o povolenie odkladu platenia dane či platenia dane v splátkach, zasielanie informatívnych oznámení o termínoch splatnosti a výške preddavkov na dani z príjmov a mnohé ďalšie.

Oznámenie finančná správa doručí daňovým subjektom elektronicky do schránok na portáli finančnej správy s názvom "Oznámenie o osobitných daňových režimoch". Daňovým subjektom zatiaľ bez registrácie na elektronickú komunikáciu, finančná správa doručí oznámenie poštou. V prípade, ak daňový subjekt počas roka prestane spĺňať tieto kritériá, finančná správa mu stratu benefitov oznámi do 30 dní odo dňa zmeny rozsahu jeho oprávnenosti na osobitné daňové režimy (benefity).

Informácia o výsledku hodnotenia daňových subjektov nie je verejne dostupná, podľa daňového poriadku podlieha daňovému tajomstvu. O splnení kritérií finančná správa informuje iba daňové subjekty, ktorým vzniklo oprávnenie na osobitné daňové režimy (benefity). Ostatné daňové subjekty finančná správa o výsledku hodnotenia v zmysle zákona neinformuje.

Všetky podrobnejšie informácie sú zverejnené priamo na portáli finančnej správy. Finančná správa pripravila k Indexu daňovej starostlivosti špeciálnu podstránku, na ktorej klienti finančnej správy nájdu všetky potrebné informácie (kritériá, benefity, podmienky fungovania a pod.). V prípade nejasností sa môžu obrátiť na call centrum finančnej správy.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 206 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(30. 11. 2018)