Nový podpisovač pre elektronickú komunikáciu

BRATISLAVA – 26. 04. 2017: O dva týždne, dňa 9. mája 2017, nasadí finančná správa novú verziu podpisovača pre elektronickú komunikáciu v oblasti daní na portál finančnej správy www.financnasprava.sk. Nový software je bezplatný, je potrebné si ho len stiahnuť a nainštalovať.

Táto zmena so sebou prináša aj viacero noviniek. Od 10.mája bude možné podpisovať dokumenty aj pri používaní operačných systémov Mac OS, resp. Linux. Podpora MS Windows je samozrejmosťou. Po novom bude taktiež možné pri podpisovaní využívať aj viacero webových prehliadačov. Potešia sa používatelia prehliadačov Firefox, Chrome, Opera, Edge, Safari.

Z dôvodu tejto zmeny je potrebné, aby si subjekty zrevidovali svoje softwérové vybavenie a nainštalovali aktuálne verzie potrebných programov. Ide najmä o aplikáciu D.Launcher, ktorá umožní podpisovať dokumenty pri použití iných webových prehliadačov ako Internet Explorer. Finančná správa vytvorila niekoľko príručiek, ktoré ľuďom inštaláciu významne uľahčia.

Aplikáciu D.Launcher si môžete stiahnuť na ústrednom portáli verejnej správy [.zip; 52,2 MB; nové okno].

Návod na inštaláciu pod operačným systémom Windows nájdete v inštalačnej príručke [.pdf; 1,26 MB; nové okno].

Návod na inštaláciu pod operačným systémom Mac OS X nájdete v dokumente "Sprievodca inštaláciou D.Launcher na Mac OS X" [.pdf; 473 kB; nové okno].

Návod na inštaláciu pod operačným systémom Linux nájdete v dokumente "Sprievodca inštaláciou D.Launcher na GNU/Linux" [.pdf; 366 kB; nové okno].

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 128 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Poslaním FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní, ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac ako 2,5 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

(26. 04. 2017)